23/3/22

OS FORNOS COMUNAIS DE DOZÓN

Forno comunal de Cardelle - Dozón
No ano 1993 souben do forno comunal do Carballo nunha visita que fixeramos á parroquia de Dozón. Foi o primeiro que coñecín en Dozón e certamente suscitou o meu interese, pois na miña xeografía de nacencia e na de residencia non existía este tipo de fornos. Na miña parroquia e nas veciñas, a maioría das casas tiñan forno propio e se algún veciño carecía de forno, soía cocer nun forno da vecindade, sempre cunha contrasprestación.

Forno de Cardelle
Os fornos comunais pertencen ao conxunto dos veciños dunha aldea. A súa construción facíase a escote e o seu uso establecíase por quendas, seguindo un réxime de fornadas. Cada veciño levaba a súa leña para quentar o forno e ao rematar a súa fornada, debía deixar limpo o forno e a artesa para o uso do veciño que lle tocaba a continuación. Todos os usuarios debían contribuír ao seu sostemento e se alguén deixase de facelo, perdería o dereito ao seu uso.
Forno comunal de Amedo - Saa
Interior do forno de Amedo
Os fornos comunais son propios de lugares con escasos recursos económicos. Adoitan estar emprazados preto das casas da aldea, gardando unha distancia de seguridade en prevención de que posibles incendios non se propagasen ás vivendas. Tamén se tiña en conta que estivesen preto dunha fonte ou curso de auga, pois a auga empregábase para limpar e para amasar. E mesmo para apagar o lume en caso de incendio.
O caseto que alberga o forno soe ser de planta rectangular, case sempre con paredes de cachotería. A cuberta, con dúas vertentes e o tellado con tella de arxila, curva ou plana. As placas de fibrocemento no tellado son de uso recente e viñeron para rescatar da ruína estas construcións dunha maneira rápida e económica. 

Interior do forno de Amedo
Os fornos comunais abundan na provincia de Ourense. En Dozón tamén son máis frecuentes nas parroquias próximas a Ourense. Chama a atención   que non os haxa nas aldeas do Sisto.
En Rodeiro tamén os hai nas parroquias próximas ao límite con Ourense.








 O interior dos fornos comunais de Dozón soe ser moi sinxelo. O forno de pedra, con forma circular e bóveda, soe situarse na parede do fondo, fronte á porta. Nas outras paredes levaban arrimadas unhas plataformas horizontais chamadas tendais, feitas de madeira ou pedra, onde se lle daba forma á masa. Ademais, soía haber unha artesa, unha pa de ferro, unha pa de madeira, un rodo, un varredoiro, unha galla, unha forquita e un prato para a masa.
Tamén hai un espazo de traballo e convivencia para a xente que desempeña o labor de elaboración do pan.
No exterior e tamén nalgún recanto do interior soe haber un espazo destinado a acopiar o mulime (toxos, xestas, uces, carqueixas, pólas de carballo...) para quentar o forno.

Forno comunal de Roiriz - Bidueiros

Os fornos comunais tamén son espazos que cumpriron unha función social inestimable no pasado, xa que no decurso das fornadas, e sobre todo cando o traballo do campo era pouco, constituíron un lugar de reunión onde se xuntaban os veciños da aldea arredor da calor, das conversas e dos contos, ao igual que sucedía nos muíños.
"Quen queira saber as cousas 
vaia á forxa do ferreiro,
dea unha volta polo forno,
veña polo fiadeiro"

Estes fornos comunais estaban permanente abertos e a eles achegábanse mendigos e peregrinos, camiñantes e esmoleiros, en procura de abeiro, de pan e de quentura. Alí informaban esas xentes aos habitantes do lugar do que acontecía noutras terras, había relatos de roubos, de crimes, de milagres, de lendas... A calquera hora da noite, o forno comunal, que gardaba aínda parte da calor que tivo polo día, estaba disposto para acoller a quen non tivese onde durmir, co único traballo de empuxar a porta e deitarse por riba dun tendal.

Forno de Bidueiros
A industrialización do pan levou ao esmorecemento destas construcións. Nalgúns casos aproveitáronse para destinalos a almacén, pero noutros casos son pura memoria dun pasado non moi lonxano e a súa función é meramente decorativa. O peor é o seu abandono definitivo e observar como sucumben os tellados e como a vexetación se apodera do seu interior (tal sucede no forno do Carballo e no de Bidueiros).
Outros fornos comunais foron recuperados e actualmente cumpren unha función social de reunión dos veciños para compartir un magosto, un churrasco ou mesmo como local social de reunión para tratar asuntos da colectividade (tal é o caso do forno de Amedo, o da Lama, o de Roiriz).

Forno comunal de Amear - Bidueiros
Aquí neste artigo recollo oito fornos comunais de Dozón, que fun coñecendo ao longo dos anos. Oín falar doutro na Fonte Estrada, pero non o coñezo nin teño fotos del. Gustaríame que despois desta publicación, os veciños de cada aldea deixasen aquí constancia dos fornos comunais que aínda existen (restaurados ou abandonados). 
Forno de Amear

Estas singulares e funcionais construcións teñen unha importancia social, etnográfica e histórica destacable na historia das aldeas. Por iso é unha mágoa deixalas caer. Constituíron no seu momento un modelo de organización veciñal e un exemplo de eficacia no emprego dos recursos. Resultaba moito máis económico e rendible a súa construción colectiva e tamén era moito máis eficiente o seu uso, pois o forno unha vez quentado polo primeiro usuario do día, deixábao a media temperatura para o seguinte usuario, co conseguinte aforro de material combustible.  
Interior do forno de Amear

Forno comunal da Lama - Saa

Forno comunal de Covelos - Dozón

Interior do forno de Covelos

Forno de Covelos

Forno do Carballo
Forno comunal do Carballo - Dozón

Interior do forno do Carballo

 
















(Debo agradecerlle a Jesús Pérez García as fotos do forno de Cardelle).

BIBLIOGRAFÍA:
Historia de Galicia. Ramón Otero Pedrayo. Sección de Etnografía, Xaquín Lorenzo Fernández.
As construcións da arquitectura popular. Manuel Caamaño Suárez.

OS FORNOS COMUNAIS DE DOZÓN

Forno comunal de Cardelle - Dozón No ano 1993 souben do forno comunal do Carballo nunha visita que fixeramos á parroquia de Dozón. Foi o pri...